roofvogel verzorging

Roofvogel verzorging

Roofvogel verzorging is één van de belangrijkste taken bij het houden van roofvogel. Hier vindt u informatie over huisvesting, voeding, weegschaal en ziektes.

Huisvesting

Je kunt een roofvogel op verschillende manieren houden. Het ligt er maar aan wat je met de roofvogel doet. Als de er niet met de roofvogel wordt gevlogen dan heb je een grote volière nodig. De afmetingen moeten als volgt bereken worden: Voor de breedte en de hoogte tel je 2 a 3 keer de spanwijdte van de vleugels voor de lengte tel je 4 a 5 keer de spanwijdte. Ook moeten de zitplaatsen met kunstgras bekleed worden, anders is de kans op bumble foot groot. (bumble foot is een ontsteking onder de klauwen van de roofvogel)
Als er iedere dag met een roofvogel getraind word dan heb je al weer wat minder plek nodig. Je kunt dan de roofvogel in een spitshuis plaatsen, maar let op ze mogen niet op de trek of in de regen zitten. Ook is het belangrijk om ze s’nachts te beschermen van vijanden, bijvoorbeeld met een leger net of zo iets. Bij vorst kun je het beste de roofvogel ergens binnen zetten waar het ook weer niet te warm is, anders is het temperatuur   verschil van binnen en buiten te groot.

Weegschaal

Bij roofvogels verzorging hoort ook het dagelijks wegen van de roofvogel. Als hij bijvoorbeeld veel in gewicht gedaald is dan weet je dat er iets niet goed is en moet je zo snel mogelijk naar een ervaren dierenarts. Door de roofvogel dagelijks te wegen weet je ook wat zijn idealen vlieg gewicht is. Het idealen vlieg gewicht is natuurlijk niet voor iedere roofvogel het zelfde, maar wat ik hier mee bedoel is dat een roofvogel op een bepaald gewicht het actiefst is. Een te zware roofvogel zal na een paar keer af te vliegen ergens blijven zitten, dit is natuurlijk gedrag want ieder dier probeert zo efficiënt mogelijk met zijn energie om te gaan.

Voeding

een roofvogel eet muizen, ratten, konijnen, hazen, eekhoorns, kuikens, kwartels, duiven, kraaien, vossen, reeën, wolven enz. Even voor de duidelijkheid een buizerd kan natuurlijk geen wolf vangen, dat is meer iets voor de steenarend.