uil soorten

Kerkuil

kerk uil.Een kerkuil behoort tot de nacht roofvogels. Dit kun je het makkelijkste herkennen aan zijn ogen. Als een uil zwarte ogen heeft dan jaagt hij s’nachts. Een uil die gele ogen heeft jaagt overdag, en een uil die oranje ogen heeft jaagt in de schemer. Een ander kenmerk van de kerkuil is dat hij een schotelvormige kop heeft. Dit help hem om de geluiden die zijn prooi maakt beter op te kunnen vangen. Zo kan hij precies bepalen waar zijn prooi zich bevind zonder hem te zien. Maar nog steeds moet hij veel geluk hebben om de prooi daadwerkelijk te vangen.

 

 

 

 

 

europese oehoeEuropese Oehoe

Zoals je kunt zien heeft de Europese Oehoe oranje ogen, dus jaagt hij als de zon onder begint te gaan. Hij is ook een stuk groter dan de Kerkuil en kan dan ook grotere prooien vangen zoals: ratten, konijnen, hazen enz.

Een uil kan succesvol zijn in de jacht omdat je hem niet kunt horen vliegen. Dit komt door zijn veren. Een uil heeft namelijk hele kleine veertjes aan de randen van zijn vleugels die ervoor zorgen dat de wind beter verdeelt wordt.

Zoals je op de foto kunt zien lijkt het erop dat de Europese Oehoe oren boven op zijn hoofd heeft zitten. Maar dat is niet zo. Zijn oren zitten aan de zijkant van zijn hoofd. Het ene oor zit ook iets hoger dan het andere. Zo kan hij de geluiden beter op vangen.

 

 

 

 

 

sneeuw uilSneeuwuil

Het is wel duidelijk te zien waarom deze uil Sneeuwuil heet. Dit komt doordat hij een gecamoufleerd veren kleedt heeft dat lijkt op sneeuw. Hij heeft gele ogen en jaagt dus overdag.

Een Sneeuwuil nestelt op de grond, en dat heeft zo zijn nadelen voor hem en zijn kuikens. Het nest van de Sneeuwuil wordt namelijk voortdurend in de gaten gehouden door de vos. Maar de Sneeuwuil heeft zo zijn manieren om de vos weg te jagen. Hij vliegt op de vos af en probeert hem aan te vallen. Soms vliegt hij weg met een pluk haren in zijn klauwen en de vos komt weg met een kale plek.

 

lapland uilLaplanduil

De Laplanduil heeft ook gele ogen en jaagt dus ook overdag. hij heeft ook een schotelvormig hoofd. Een Laplanduil heeft namelijk ook een heel goed gehoor. Zijn gehoor is zo goed dat hij zijn prooi tot onder de sneeuw kan horen lopen.

Bekijk het filmpje hier beneden en zie hoe hij zijn prooi onder de sneeuw vandaan haalt. Dit is echt prachtig om te zien. Als je het filmpje heb gezien wordt het allemaal nog duidelijker.

 

 

Andere interessante onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *