jagen met roofvogels

Je mag natuurlijk niet zomaar gaan jagen met roofvogels. Daar heb je een valkeniers akte voor nodig, en die zijn helaas niet makkelijk te verkrijgen. Er worden maar een aantal valkeniers aktes per jaar gegeven, maar ze zijn tegenwoordig bezig om deze regels weer te gaan versoepelen. Ook mag je in Nederland alleen maar met de slechtvalk en de havik jagen. En dit zijn helaas geen beginners roofvogels. Wat wel een mooie beginners roofvogel is één van de buizerds. Misschien gaat de regering binnenkort toelaten om ook met buizerds te mogen jagen in Nederland.

Er zijn verschillende manieren om te jagen met roofvogels, het ligt er maar aan welke soort roofvogel jij tot je beschikking hebt. Want niet iedere roofvogel jaagt het zelfde of kan de zelfde prooi vangen. Iedere roofvogel heeft dus zijn eigen tactiek in de jacht.

Zoals ik al beschreef in Nederland mag je alleen maar met de slechtvalk en de havik jagen. De jacht methode met de slechtvalk gaat als volgt. Je gaat naar een groot open veld en de valkenier laat de valk los vliegen, dan probeert de valk zo hoog mogelijk te gaan vliegen terwijl de valkenier de prooi probeert op te jagen. Dit zijn meestal vogel soorten zoals een duif of kwartel. Als de valk dan de prooi heeft gespot dan neemt hij een duikvlucht (een stoop) en stoot zo hard mogelijk op de prooi, zodat de prooi in één slag dood is.

Waarschuwing deze video kan schokkende beelden bevatten.

Jagen met buizerd soorten

Met buizerd soorten word weer anders gejaagd zoals je kon zien in de video. Met buizerd soorten heb je meerdere mogelijkheden qua prooi en tactiek. Met buizerd soorten kan je bijvoorbeeld ook van af de hand jagen, dus zodra de roofvogel een prooi ziet springt hij van je hand af en vangt de prooi. Een andere manier is dat de buizerd in een boom gaat zitten en dat jij het werk voor hem gaat doen. De roofvogel houd jou scherp in de gaten terwijl jij met een stokt de prooi uit de struiken op jaagt zodat de roofvogel erop af kan duiken.

Jagen met arend soorten

Jagen met roofvogels, daar horen ook de arend soorten bij. En nu begint het interessant te worden. Het slechte nieuws is dat jagen met arend soorten in Nederland natuurlijk weer niet mag, maar we mogen ze gelukkig wel houden en er mee vliegen. In principe zijn de tactieken het zelfde als bij de buizerd soorten alleen heb je bij arend soorten een nog breder aanbod in prooi. Zoals reeën, hazen, wolven of vossen.

Waarschuwing deze video kan schokkende beelden bevatten.


Andere interessante pagina’s

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *