roofvogel training

Roofvogel trainingroofvogel training

Stap voor stap word op deze pagina uit gelegd hoe je een roofvogel traint. Roofvogel training kan erg moeilijk zijn, sommige roofvogel zijn moeilijker om te trainen.

Hoe train je een roofvogel?

 tip: begin niet zomaar met valkerij, maar ga in de leer bij een valkenier.

Een roofvogel trainen begint met het opbouwen van een band tussen de valkenier en de roofvogel. Maar hoe doe je dat? Je kunt een band met je roofvogel opbouwen door zoveel mogelijk tijd met hem te spenderen, waardoor hij aan jou gaat wennen. Je begint de training door op een stoel te gaan zitten met de roofvogel op je hand (afdragen). Je zult merken dat hij of zij je de hele tijd zal aan kijken, probeer dit te negeren en kijk hem vooral niet in zijn ogen want dat zien ze als een bedreiging. Op de tweede dag doe je het zelfde, alleen leg je dan een stukje vlees op je handschoen. Hij zal nu meer naar het stukje vlees kijken (azen) dan naar jou, maar hij zal het niet meteen op eten omdat hij het zaakje allemaal nog niet zo vertrouwd. Zo bouw je steeds verder een band op. Probeer nooit iets te forceren of af te straffen want zo verlies je de band die je net hebt opgebouwd.

 

Roofvogel training: naar de hand vliegen.

Als het afdragen allemaal goed lukt dan kun je gaan proberen om de roofvogel van hand naar hand te gaan laten vliegen (dit doe je aan een lange lijn). Je begint natuurlijk niet meteen op 50 m. In het begin kan het zijn dat hij/zij nog niet zo goed kan vliegen, als het een jonge roofvogel is. Zoals mensen moeten leren lopen, moeten roofvogels leren vliegen. Je begint het van hand naar hand vliegen met bijvoorbeeld 5 of 10 cm. Op deze afstand kan de roofvogel nog over springen waarbij hij ook zijn vleugels gebruikt en tegelijkertijd ook zijn vleugels aansterkt. Op deze manier ga je de afstand steeds vergroten, totdat je bij de 50 m bent. Wat belangrijk is bij deze oefeningen is dat je nooit de afstand mag verkleinen. Wat veel mensen fout doen is als de roofvogel even niet reageert, ze naar hem toe gaan in plaats van andersom. Als mensen deze fout steeds vaker maken dan krijgt de roofvogel in de gaten dat hij minder hoeft te doen voor het zelfde stukje vlees. Wat je beter kunt doen is de afstand vergroten. wat ook het probleem kan zijn is dat de wint niet goed staat, een roofvogel vliegt het liefst tegen de wint in, dus van plek veranderen kan ook de oplossing zijn.

 

Roofvogel training: vrij vliegen.

Nadat de roofvogel op 50 m snel en actief reageert word het tijd voor het vrij vliegen (zonder lijn dus). Dit is het meest spannende moment van de trainen. Als het tijd is voor vrij vliegen kun je beter niet meteen zonder lijn beginnen. Laat hem de eerste paar keer nog aan de lijn en laat hem daarna los. Als nu nog steeds terug komt dan heeft u succesvol een roofvogel getraind.

Bent u geïnteresseerd in de valkerij? Dan kan ik u dit boek zeker aanraden. “Valkerij topsport in vogelvlucht

Andere interessante onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *