valkeniers materialen

Valkeniers materialen

Welke materialen heeft een valkenier nodig?

Op deze pagina vindt u een samenvatting en een beschrijving van alle valkeniers materialen. Er wordt uitgelegd waar het voor is en wat je er mee kunt.

Handschoen:

Er zijn een aantal soorten handschoenen voor verschillende soorten roofvogels. Je hebt de meest bekende handschoen die tot ongeveer halverwege je onderarm komt, deze handschoen is bedoeld voor de middel grote roofvogels zoals de buizerd soorten en havik achtige. Ook is er de grotere handschoen voor de arenden. Deze handschoen komt bijna tot aan je elleboog, en bestaat uit een dubbele laag leer voor de veiligheid. De kleinste handschoen heeft het formaat van een handschoen die je zelf wel eens in de winter gebruikt. Deze worden gebruikt voor de valken.

Loer:

Een loer is een U vormig kussentje waar je de vleugels van het diersoort waar je op wil gaan jagen op knoopt met een stuk vlees erbij, het dient dus als een dummie prooi. Zo kunt je de roofvogel trainen voor de jacht. De loer wordt het meeste gebruikt bij valken. Het is de bedoeling dat je met de loer gaat ronddraaien zodat je de aandacht van de valk trekt en erop af gaat, als hij in de buurt is trek je de loer net voor zijn snavel weg en laat je het hem nog een keer proberen. Hier komt ook het spreekwoord “iemand een loer draaien” vandaan. Hier beneden een filmpje waar iemand een valk een loer aan het draaien is. Op dit filmpje kun je ook de huif goed zien.

Balg:

De balg is eigenlijk het zelfde als de loer, maar in dit geval simuleert de balg een konijn of haas. Bekijkt het filmpje om te zien hoe een woestijn buizerd achter de balg aan gaat.

Huif:

Een huif is een kapje dat over het hoofd van een roofvogel gaat. Door de huif valt hele zicht voor de roofvogel weg waardoor hij ook rustig blijft zitten. De huif kan bij bijna alle roofvogels gebruikt worden behalve bij uilen, omdat daar de huif gewoon niet past. De huif word vooral gebruikt bij nerveuze vogels doordat ze niks zien worden ze rustig. In het eerste filmpje kun je de huif goed zien, op het laatste stuk.

Telemetrie:

We kunnen niet meer zonder de techniek, gelukkig bestaat er de telemetrie. Telemetrie bestaat uit een zendertje en een ontvanger. Het zendertje kun je aan de schoentje vast maken, maar ook aan staart. Zo kun je altijd de vogel terug vinden.

Schoentjes:

De schoen zitten om de poten van de roofvogel. Hieraan kun je bijvoorbeeld de telemetrie aan vast binden, maar ook belletjes en de riempjes. De schoentjes zijn zo gemaakt zodat ze de vogel geen pijn kunnen doen. Ze zijn veilig en sterk

Riempjes:

De riempjes zitten aan de schoentjes vast. Als de vogel naar uw hand komt gevlogen dan kunt u de riempjes tussen uw handen doen zoals u dat ook doet met een normaal touw doet, zo kan de vogel dan even niet meer weg vliegen. Ook kunt u de riempjes in uw handen nemen om de vogel beter weg te kunnen gooien, niet in de prullenbak natuurlijk, maar de lucht in zodat hij wat meer snelheid heeft.

Langveter:

De langveter is een stuk touw waar je de roofvogel mee aan je handschoen en aan de spengel kan  vastbinden.

Sprenkel:

Een sprenkel is een zit plek buiten de kooi van de roofvogel. Deze kunt u makkelijk in de grond steken zonder dat de roofvogel ermee wegvliegt.

Dit zijn alle valkeniers materialen die je nodig hebt om valkenier te zijn. Huisvesting word nog op een andere pagina beschreven.

Andere interessante pagina’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *